Ne eivät varastoidu elimistöömme, joten niitä olisi tärkeä saada joka päivä. Keskikokoisen ihmisen tulisi saada 50 g proteiinia vuorokaudessa.
Valkuaisaineita saa paljon maitotuotteista, lihasta, kananmunasta ja palkokasveista. Ne ovat myös allergistenreaktioiden aiheuttajia. Mm. maidon, kananmunan ja kotimaisten viljojen proteiinit ovat tällaisia.
Valkuaisaineiden rakenne muuttuu pysyvästi esim, kuumennettaessa (yli 40 astetta) ja happojen vaikutuksesta, jolloin ne tuhoutuvat tai menettävät toimintakykynsä, eli denaturoituvat. Lihan ja kananmunan rakenteen muuttuminen paistettaessa on hyvä esimerkki. Alkoholi tai korkea kuume voi aiheuttaa pysyviä muutoksia myös ihmisen proteiineissa. Tämä voi johtaa jopa kuolemaan.
Valkuaisaineet koostuvat aminohapoista, jotka ovat liittyneet toisiinsa pitkiksi molekyyliketjuiksi.
Aminohappojen rakenteessa on karboksyyliryhmä -COOH ja aminoryhmä -NH2.
Laske oma proteiinin saantisi:
http://www.hookoo.fi/lihakoulu/hyvinvointi/proteiinilaskuri/
Lähteet:
Avain, Kemia 3, 2008
FyKe 7-9, Kemia, 2010
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti